“Kärsatatud ujupöis on eriti hea!”

Tulin õhtul koju. Köögis istusid korterikaaslane (saarlane)  ja tema õde (ka saarlane). Laua peal oli sibul, õlle ja kala ning maiustavad saarlased paistsid õnnelikud. Kala oli krimpsus ja kõva, nagu kuivatatud kala ikka. Tuleb välja, et nende peres kuivatataksegi ise kala.

“Suvel kuivatame öues, sügisepoole saab kuuri tösta, peab ainult vaatama, et kassid kallale ei saa. Aga linnakorteris saab ka kuivatada, rödule rippuma panna.”

Mulle õpetati, et lestal lõigatakse esmalt (kääridega) ära kõhu- ja seljauimed, seejärel ülejäänud kala lõigatakse viiludeks ja näritakse, nii et ainult selgroog jääb alles. Kusjuures mõned lõikavad horisontaalsed tükid, mõned aga sirged. Särjel tuleb kõhuosa ära lõigata ja ära süüa, ülejäänud kala lahti voltida ja sisikonna ümbert liha nokkida. Kala kõrvale tuleb haugata toorest sibulat. Pidavat soola maitset pehmendama. (Minu meelest rohkem nagu matab kui pehmendab.)

Mis puudutab sisikonda, siis “kärsatatud ujupöis on eriti hea. Nagu kirss tordi peal,” teatasid saarlased.

Seepeale võeti tikk ja kõrvetati ujupõit, nii et see tõmbas krimpsu ja pruuniks, ja pandi saia peale. Haarasin juba kaamera järgi, et ujupõie kärsatamisest pilti teha, kuid ei olnud piisavalt nobe.

Nüüd on selline tunne, nagu oleks reisil käinud.

Advertisements
Published in: on 25. okt. 2010 at 21:21  Lisa kommentaar  

The URI to TrackBack this entry is: https://doyouseestories.wordpress.com/2010/10/25/karsatatud-ujupois-on-eriti-hea/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: